Porismia, osa II

Kohtalo heitti minut Poriin jo toisen kerran viikon sisällä. Tai oma aikataulusuunnitelma…tai sen epäsuunnitelma. No, täällä ollaan ja tutustuminen kaupunkiin voi jatkua. Edellinen vierailu jätti kaupungista oikein positiivisen kuvan, katsotaan kuinka Animator Hipin nyt käy.

Ajattelin tehdä pienen gallupin ja kysellä muutamalta random-ihmiseltä, mitkä olisivat Porin ehdottomia nähtävyyksiä turisteille. Hotellin vastaanotossa nähtävyyksiä tiedettiin paljon, kuten kuuluukin: Rosenlew-museo, Juseliuksen mausoleumi, Eteläranta, puistot, Raatihuone ja Kirjurinluoto. Olen käynyt joskus museoissa, tosi upeissakin, mutta nyt ei ole museokausi…ehkä sekin tulee jonain vuonna.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Raatihuone on kieltämättä vaikuttava rakennus, mutta sitä ei voi olla näkemättä ja annan senkin olla. Porin puistot ovat hyvin hoidettuja ja varmasti kauniita, jos puistoista tykkää. Itse en ole kiinnostunut ketonyrkeistä tai muista kukkasista.

Amarillon vuoropäällikkö Johanna oli seuraava haastateltava. Lounasaika oli venähtänyt iltapäiväneljään, jolloin ravintola (niin, Johanna oli “komennuksella” Rossossa) oli minua lukuunottamatta tyhjä, joten hänellä oli hyvin aikaa jutustella ja kertoa omia näkemyksiään Porin turismista ja nähtävyyksistä. Hän kertoi nimenomaan omia mielipiteitään eri paikoista, mikä oli minusta hieno juttu. (En muuten muista, olenko ennen syönyt missään Rossossa, mutta keittiön loihtima jauhelihakastike…polokneesse taijotain…oli kyllä herkullinen!)

Johanna mainitsi myös museot ja raatihuoneet ym., mutta ehdoton ykköskohde on Kirjurinluoto. Alueella on kaikenlaista tekemistä, monipuolinen luonto ja useita merkittyjä erimittaisia lenkkipolkuja sekä mahdollisuus meloa Kokemäenjoen suistossa. Hyvä, kiitos! Valinta oli helppo.

Hitaasti kävellen keskustasta on noin kymmenen minuutin matka Kirjurinluodolle, jonne johtaa silta “Taavi”.

Taavi-silta Kirjurinluodolta kaupungin suuntaan

Erilaiset opasteet ovat selkeitä ja vieläpä sijaitsevat oikeissa paikoissa. Ei voi eksyä, paitsi jos itseni tuntien en kulje poluilla vaan kaukana niistä. No, kai sitä huomaa kun putoaa jokeen. Matkan varrella kyselin vielä satunnaisia mielipiteitä Kirjurinluodosta ja kaikki olivat samoilla linjoilla, Porin nähtävyys numero uno!


Kirjurinluoto. Kaikkee.


Sauvat jäi himaan. Yritän selvitä ilman.

Valitsin reitiksi keskipitkän 4,4 kilometrin lenkin pienillä rönsyillä. Seuraan siis punaista opastetta. Seuraavassa kuvia reitin varrelta:

Luonto oli reitin varrella monipuolinen ja maisemat kauniit. Joki virtasi aika rauhallisesti, yhdessä kohdassa tosin varoitettiin pohjan voimakkaasta pyörteestä. En mennyt siinä kohdassa uimaan. Ihmisiä oli liikkellä paljon, olihan sää varsin suotuisa. Puussa olevaa QR-koodia en ole uskaltanut vielä avata, tiedä minne Tylypahkaan joutuu…

Kirjurinluoto on hieno paikka ja varmasti tulevien Poripäivien lenkkimaasto, museot ja muut vastaavat sit tuonnempana. Kaupunki kylpi muutenkin upeissa syksyn sävyissä ja auringonlasku toimii myös Kokemäenjoella. Kiitos vielä Johannalle Pori-Kirjurinloto-esitelmästä!


Lenkin pituudeksi tuli yhteensä 7,5 km. Seuraavaksi eri vermeet päälle ja raudanvääntöön…jotain rotia pitää olla!

Tua noi, täältä taas tähän! (Huomenna Kuopio eli aikavyöhyke ja kieli jotain aivan muuta.)

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s