Kasvoja ja kääntöpuolia

Hipin ja Ulkoholistin edellisestä liikkuvasta palaverista oli kulunut jo jokunen viikko ja niinpä ajattelimme toimia tällä kertaa pidemmän kaavan mukaan. Kävelykokouksesta tuli näin ollen likimain työpäivän mittainen ja urban-aiheinen vaelluskin oli selvästi edellisiä pidempi. Kohde oli selkeä eli Lapinlahden Lähde, jossa avattiin tämän vuoden Uusimaa-viikko. Lähteellä oli Kiljavan Opiston valmistuvien eräoppaiden järjestämää ohjelmaa sekä paljon muuta toimintaa.


Ontöroudögen.

Suuntasimme siis Lapinlahteen, usean suunnitellun ja suunnittelemattoman mutkan kautta. Matkalla näimme jälleen paljon; Helsinki on hieno ja monipuolinen kaupunki ja meitä kiinnosti, miltä kotikaupunkimme näytti kesän turistisesongin alkumetreillä. Ensimmäiset suuret risteilualuksetkin olivat tuoneet matkustajia Helsinkiin jo muutaman päivän ajan ja kaupungissa oli runsaasti turisteja sekä opastetuilla että omatoimisilla retkillä.

Aloitimme vaelluksemme Katajanokalta, josta suuntasimme ensin Kruunuhakaan etsimään komisario Palmun “kotitaloa”. Se löytyi Rauhankadulta ja oli merkitty talon seinään muistolaatalla. Muutaman lähikorttelin alueella näimme myös muita tunnettujen suomalaisten kotitaloja, hienoja uusia kokemuksia meille molemmille näin reissun aluksi. Tästähän saisi matkailutuotteen…laatat ja tarinat laattojen takana.

Komisario Palmu ja korpikirjailija Ilmari Kianto, melkein naapureita Kruunuhaassa.

Kruunuhaassa ovat asustelleet myös Jalmari Finne ja J.V. Snellman

Krunikasta kävelimme hiljaisia pikkukatuja Hakaniemeen ja edelleen Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan läpi Linnunlauluun, Töölönlahdelle ja Olympiastadionille. Stadionin rakennustyömaa johdatti meitä vähitellen yhteen päivän teemoista, keskeneräisten ja näkyvillä olevien työmaiden visuaalisuuteen, turvallisuuteen ja siisteyteen, etenkin suosittujen matkakohteiden lähettyvillä.


Suurmiehet Lauri ja Pasi.


Olympiastadion on remontissa.

Olympiastadionilta suuntasimme hiljaisempia katuja käyttäen Sibeliuksen puistoon, siitä Regatta-kahvilan ohi Hietaniemeen ja Lapinlahden rantaa pitkin kohteeseemme Lapinlahden Lähteelle. Sää oli hieno ja ihmisiä liikkeellä paljon. Beachvolley- ja wakeboard -kaudet oli avattu, mutta uimareita emme vielä nähneet.


Hietsun rannalla pelattiin jo rantalentistä, mutta uimarit vielä puuttuivat.

Lapinlahden Lähteellä oli siis vuoden 2017 Uusimaa-viikon avajaistapahtuma. Kahvila oli täysi ja koska sää oli aurinkoinen, sisäpihalle olisi voinut laittaa pöytiä ja tuoleja. Kiljavan Opiston eräopasopiskelijoiden toiminta-alueet oli hyvin valmisteltu ja asiakkaat olivat tyytyväisiä toimintaan ja palveluun. Lapinlahti on hieno alue melontakokeiluun ja alueelle saa rakennettua laajan toimintaradan sekä telttakylän, jossa esitellään retkeilyvarusteita ja majoitteita. Linnunpönttöjä rakennettiin innokkaasti ja herkullinen nuotiolla valmistettu ja luonnon antimilla höystetty ruoka teki kauppaansa. Nokipannukahvi maistuu aina!

20170507_153916


Lähteellä sai harrastaa ja nauttia maittavista nuotioruuista.

Lapinlahden Lähteellä vierähti jokunen tunti ja paluumatka Katajanokalle mentiin hieman suorempaa reittiä: Hietaniemen vanha hautausmaa – Baana – Rautatieasema – Kaisaniemen puisto – Tuomiokirkko – Katajanokka. Reitin varrella näimme pääosin kasvoja, mutta myös kääntöpuolia.


Kaupunkifillarit ovat tulleet mestoille ja käyttöön. Kannattaa kokeilla!

Helsingin tuomiokirkon portailta avautuu kaunis ja historiallinen kaupunkimaisema, Senaatintori.

Suomen matkailu elää hyvää nousukautta. Tuotteita kehitetään, hankkeita, tapahtumia, koulutusta ja seminaareja järjestetään. Turismin määrä kotimaassamme on nousussa ja jokainen kaupunki, kunta ja matkailualue tekee parhaansa päästäkseen mukaan. En ota tässä kirjoituksessa esille tilastoja, numeroita tai prosentteja, koska ne ovat tässä toisarvoisia. Se, mitä aloimme pohtia matkamme edetessä, nousi esille nähdessämme keskeneräisen työmaan ja täysinäisen roska-astian hyvin keskeisillä paikoilla Helsingissä. Näillä alueilla oli tänään ja tulee olemaan lähiaikoina hyvin paljon matkailijoita sekä kaupungin asukkaita viettämässä aikaa, nauttimassa Helsingin hengestä ja maisemista.

Baana avattiin Helsinki-päivänä 2012. Se on entiseen ratakuiluun rakennettu tyylikäs kevyen liikenteen väylä Ruoholahdesta Kiasman ja musiikkitalon väliin, lähiympäristössä myös esimerkiksi Sanomatalo ja rautatieasema. Baanaa pitkin pääsee siis hyvin keskeiselle paikalle Helsingin keskustaan. Reittimme kulki baanaa pitkin, jota oli kuluneena päivänä käyttänyt meitä ennen 998 ihmistä (Baanassa on reaaliaikainen laskuri).


Baana vie helposti ja turvallisesti Ruoholahdesta Kiasmalle.

Kiasman päässä oli keskeneräinen työmaa, jollaista ei yksinkertaisesti saisi olla näkyvillä. Työmaata ei ollut Kiasman päästä suljettu. Alueen rajaus matalalla aidalla ei riitä. Alueella oli runsaasti rakennusjätettä, jotka ovat turvallisuusriski jo sinänsä; lautoja, joissa nauloja, työkaluja, kemikaaliastioita, kaasupulloja lukitsemattomissa tiloissa ja ulkona ja työmaan läheisyydessä ja osittain läpi kulkee jatkuvasti paljon ihmisiä. Onko tämä se maisema ja toimintatapa, jota Helsinki haluaa näyttää matkailijoille ja asukkaille?


Kiasman ja Musiikkitalon välissä oleva työmaa, ikävää katsottavaa…


Työmaa on visuaalisen puolen lisäksi monilta osin suuri turvallisuusriski ohikulkeville ihmisille.

On tärkeää, että kaupunkia uudistetaan, vanhoja kohteita korjataan ja uusia rakennetaan purettujen tilalle, mutta eikö rakennusvaihekin voisi näyttää tyylikkäältä? Kyllä työmaastakin voi olla ylpeä, materiaali järjestyksessä ja epäkurantti tavara piilossa. Nyt näkemämme välinpitämättömyys jätti särön hienoon päivään eikä sitä säröä korjannut Uspenskin puiston roskis, jota turistitkin ihmettelivät…


Helsingin kauniit kirkot ja jotain, joka ei kuulu kuvaan eikä maisemaan.

Voisimmeko toimia yhdessä yhteisen hyvän päämäärän eteen; kehitetään matkailua ja samalla matkailuympäristöä, tyylillä, taidolla ja ammattiylpeydellä, ottaen huomioon sekä kasvot että kääntöpuolet!

Täältä tähän.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s